Een interview met nestor Amedée Daran Scharten

Morgen ga ik samen met een andere Nestor naar Anna Paulowna. We gaan kennismaken met een directeur-bestuurder van een non-profit organisatie en bekijken of we daar wat kunnen betekenen. Als dat zo is en het klikt, dan kan er een opdracht uit voortkomen.

Misschien ga ik die uitvoeren, maar dat hoeft niet. Een andere Nestor kan beter in staat zijn om mee te denken over de vragen die leven binnen de organisatie. Vaak gaat het om coaching of advisering. Logisch, Nestors beschikken over een schat aan kennis en ervaring en laten anderen daarvan graag meeprofiteren.

Even over mezelf. Ik heb een achtergrond in Personeel en Organisatie. Ja, ik weet het. Dat heet tegenwoordig Human Resource Management. Toch spreek ik liever over Personeel en Organisatie. Dat maakt duidelijk uit dat het niet alleen gaat om mensen, maar ook om de organisatie en om de wisselwerking tussen die twee. Zo zie je meteen wat een Nestor kan bieden: relevante kennis en tegelijkertijd afstand van de waan van de dag.

Een recent voorbeeld van wat ik doe. Deze keer geen gesprekken met leidinggevenden, maar intervisie bij een team van vrijwilligers dat met cliënten werkt. Dat project heb ik opgezet en toen ik na een half jaar afscheid nam, hebben twee teamleden het overgenomen. Zo werk ik het liefst: mensen geen werk uit handen nemen, maar ze in staat stellen om het zelf te doen.

En morgen dan dat kennismakingsgesprek. Ik ben benieuwd wat het gaat opleveren. Dit werk is altijd weer spannend en interessant.