Een interview met nestor Wim de Nobel

We beleven een ongekende crisis. Dat ‘ongekend’ bedoel ik letterlijk: zoiets als deze coronacrisis hebben we nog nooit meegemaakt. Op het moment dat ik dat zeg zijn de scherpste kantjes er vanaf, maar dat kan tijdelijk zijn. Hoe dan ook: leidinggevenden van non-profitorganisaties moeten hun weg zoeken in onbekend terrein.

Dat is een moeilijke en soms emotioneel belastende taak. Zo is een klant van mij leidinggevende in een verpleeghuis waar in korte tijd een aanzienlijk aantal mensen is overleden. Bij een andere klant ziet de toekomst er opeens heel anders uit vanwege het wegvallen van een flink deel van de omzet.

 

Die mensen kunnen behoefte hebben aan een moment van reflexie of juist aan praktische steun en dat is wat een Nestor kan bieden. Niet dat wij meteen weten wat er gebeuren moet, ook voor ons is dit een ongekende situatie, maar we hebben wel ervaring met het leiden van organisaties die onzekere tijden beleven.

Wat kunnen we doen? Dat hangt vooral af van wat een individuele leidinggevende nodig heeft. De een heeft behoefte aan iemand die meedenkt en even rust geeft in de soms hectische ontwikkelingen. De ander wil juist vooruitkijken naar de strategie van de organisatie in de periode na de crisis. Ook dat is trouwens een manier om afstand te nemen.

Bij de Nestorkring beschikken we over diverse vormen van expertise. Zelf kan ik goed uit de voeten met kwesties die de bedrijfsvoering betreffen, zowel financieel als strategisch. Andere Nestors hebben weer andere kennis en ervaring in huis. Zo kunnen we, altijd in overleg met de opdrachtgever, degene kiezen die het meest geschikt is voor de opdracht en komen we samen de crisis door.

Drs W. (Wim) de Nobel